A

Обединено училище "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Обзор

Състезание по природни науки

Състезание по природни науки ни учи как да опазваме околната среда

По повод Световния ден на Земята 22 април в Обзор за поредна година се проведе състезание по природни науки, което има за цел да популяризиране на идеята за неразривната връзка между чиста околна среда и здравословен начин на живот и формиране на активна гражданска позиция по отношение на опазване на околната среда в дългосрочен план.

То беше организирано от преподавателите по природни науки в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Албена Желязкова, Снежана Петкова и Христина Сотирова и протече под мотото „Да спасим нашия общ дом Земята”. Участие взеха четири отбора - бял, син, жълт и един гостуващ от с. Пчелник отбор със зелен цвят на тениските.

В първия кръг от състезанието отборите представиха изготвени от тях брошури на екологични теми, с които показаха знанията си за опазването на водите, почвите, въздуха, за пораженията, които нанасят киселинните дъждове и начините за намаляване на последиците от замърсяването на околната среда.

Във втората част всеки от отборите беше изправен пред предизвикателството за определено време да отговори на теоретични и практически въпроси от областите география, математика и физика, биология и химия.

За отмора на участиците се проведе и викторина с публиката, като всеки верен отговор беше възнаграждаван с награда. Въпросите в състезанието заинтригуваха дори кмета на град Обзор Христо Янев, който присъстваше като гост на събитието. Той грабна химикалка и тефтер и започна успешно да решава загадките.

Най-голям интерес предизвика третата част от състезанието, където отборите трябваше да се справят с интересни практически задачи и да проявят както знания, така и съобразителност.

Първото място в крайното класиране спечели отбора на белите, втори се класираха зелените, а с минимална разлика в точките след тях на трето място останаха сините и жълтите. Наградите, осигурени от кметство Обзор и от ръководството на училището, са изработени от рециклирани или биоразградими материали.